„Młodzi Polacy, którzy podbijają świat” – pod takim hasłem ukazała się 9. edycja listy Forbes „30 under 30”. Wśród wyróżnionych znalazł się Emilian Łyga, właściciel firmy Snacklab z Bełchatowa – producent owocowych kulek, działający w branży spożywczej.
To szczególne osiągnięcie, bo obok przedstawicieli związanych z ochroną zdrowia czy influencerów doceniono również przedsiębiorstwo produkcyjne z sektora FMCG.
Emilian Łyga znalazł się właśnie w gronie 30 przedsiębiorców i innowatorów poniżej 30 roku życia wyróżnionych przez magazyn Forbes.
Możliwość znalezienia się na tej liście kosztowała bardzo dużo pracy. To jest ranking bezpłatny. Wybiera go Forbes i kapituła złożona z ekspertów, przedsiębiorców na rynku polskim – mówi Emilian Łyga.
Właściciel firmy SnackLab podkreśla, że droga do wyróżnienia w tym rankingu to efekt konsekwentnej pracy i dynamicznego rozwoju firmy w ostatnich latach.
Nasz sukces to jest kwestia specjalizacji. My zajmujemy się produkcją konkretnych indeksów. Robimy konkretne rzeczy. Robimy to dobrze. Robimy to w dobrej cenie i w dobrej jakości. Ja zamknąłem za sobą moje doświadczenie międzynarodowe i i światową edukację w Sztokholmie, Singapurze, Waszyngtonie i ruszyłem tak naprawdę na rynek spożywczy. Zanurzyłem się w ten rynek i widać pierwsze rezultaty (…) Dzisiaj Fruitusie to najlepiej sprzedające się słodkie chrupki w Polsce – dodaje Emilian Łyga.
Dziś Snacklab dysponuje nowoczesnym zakładem produkcyjnym w Bełchatowie i znajduje się na liście 1000 najszybciej rozwijających się firm w Europie.